Rettssystemet: Spesialenheten for politisaker korrupt?

Spesialenheten for politisaker tar imot anmeldelser som gjelder brudd på straffeloven i tilfeller hvor tjenestepersoner, herunder politi, advokater, jurister eller andre, begår lovbrudd.

Er dette et fungerende organ?

Blir de som anmelder politiet tatt på alvor?

Etter å ha gjennomlest store deler av sakene som har blitt avgjort av Spesialenheten, sitter jeg igjen med noen inntrykk.

Jeg vil gå så langt som å si at rundt 95 % av anmeldelsene til Spesialenheten har blitt henlagt uten etterforskning. 

Av de sakene som Spesialenheten faktisk har behandlet er det svært få som har ledet til straff for tjenestepersonen. De fleste sakene er enten henlagt pga. intet straffbart forhold, intet straffbart forhold anses bevist, eller bevisets stilling. Noen også pga foreldelse.

Når man studerer anmeldelsene Spesialenheten har mottatt fremkommer det ganske klart at en god del av disse også er åpenbart grunnløse. Flere har anmeldt forhold som ikke er brudd på straffeloven. Mange har også gjentatt misbrukt rettssystemet med anmeldelser i hopetall, og således anmeldt de som har henlagt anmeldelsene. Det er også en del av disse som åpenbart lider av en form for psykotisk vrangforestilling, som at de mener at politiet har overvåket dem i mange år fordi de ikke stemmer på et visst politisk parti, eller at politiet har vært involvert i afrikansk voodoo, for å nevne noe. Det er forståelig at en del av disse sakene ikke blir etterforsket.

Likevel reagerer jeg på mengden saker som blir henlagt uten at Spesialenheten tar seg bryet med å etterforske dem. Dette kan være saker hvor tjenestepersoner er anmeldt for misbruk av stilling (§ 295), seksuell handling (§ 297), seksuelt krenkende atferd (§ 298), og kroppskrenkelser og/eller kroppsskader (§ 271-274). Dette er saker som burde etterforskes, med mindre anmeldelsen fremstår som åpenbar hevnaksjon.

Vi skal være trygge på politiet i Norge. De skal ikke utøve vold eller seksuelle overgrep. Og når tjenestepersoner misbruker sin stilling til å utøve maktmisbruk og seksuelle overgrep, og de som anmelder ikke blir hørt, så er det å regne som korrupsjon.

Spesialenheten skal etterforske lovbrudd begått av tjenestepersoner, men de fremstår heller som en gjennomsyret korrupt etat som, nærmest, kunne vært “styrtet”. De som anmelder blir i 99 % av tilfellene ikke hørt. Spesialenheten beskytter sine tjenestepersoner, og anmelderne står igjen uten vern. Hva skal vi med et kontrollorgan som ikke er til beskyttelse for de man har til hensikt å verne om, nemlig de som utsettes for maktmisbruk og urett av politiet?

La oss bare kort nevne Baneheia-saken. Arne Pedersen (politibetjent) og Agder politidistrikt ble anmeldt til Spesialenheten for tjenestefeil i henhold til at en voldtektsanmeldelse mot Andersen fra 2009 ikke var blitt gjort kjent for gjenopptakelseskommisjonen på et tidligere tidspunkt. Dette førte til at Kristiansen, gjentatte ganger, mistet sjansen til å få saken gjenopptatt. Han tilbrakte mange unødvendige år i fengsel før gjenopptakelseskommisjonen gjenopptok saken – noe som kunne vært avverget hadde politiet fulgt sin tjenesteplikt.

Både saken mot AP og Agder PDI ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist. Det vil altså si at Spesialenheten mener at de kan bevise at det ikke har foregått tjenestefeil.

På hvilket grunnlag?

Hadde det blitt opplyst om voldtektsanmeldelsen til JHA, ville Kristiansen hatt en sterkere sak for gjennopptakelseskommisjonen. AP og Agder PDI har aktivt sabotert at en straffedømt mann skulle få gjenopptatt sin sak. De har holdt igjen opplysninger som tilsa at en person kan ha blitt uriktig domfelt, noe som er straffbart.

Viggo Kristiansen ble ikke hørt.

Selv i en så grov sak ble ikke den utsatte hørt. En mann har sittet i fengsel i over 20 år uten tekniske bevis for at han har utført gjerningen. VK er nå frikjent og sjekket ut av saken.

Spesialenheten har ikke vist noe villighet til å straffe de som har stått for det som nå omtales som Norges største justismord.

Hva skal da til for å bli hørt?

Hva skal vi med Spesialenheten når politiet slipper unna med nesten hva som helst?

Hva skal vi med et organ når de aller fleste anmeldelsene ikke engang blir etterforsket av Spesialenheten?

Dette er korrupsjon satt i system.
Det skal se fint ut på papiret at vi har et overordnet organ for å kontrollere offentlige tjenestemenn, mens det i praksis ikke utgjør noe nevneverdig forskjell annet enn enda flere henleggelser og saker som ikke fører noe vei.

Samfunnskritiker av statlige organer og institusjoner, samt andre jusrelaterte emner. Følg meg også på Facebook og Instagram.
Posts created 20

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top